BYOSLO

Spisesteder Oslo


Trendy restaurant eller tradisjonelt spisested – i Oslo trenger du ikke lete lenge for å finne et hyggelig sted å ta deg en matbit. Vi skal se på hvordan restaurantlivet har endret seg i hovedstaden, og hvor man kan gå for å nyte en bedre middag.

Hovedstaden har hatt en rivende byutvikling de siste 10-20 årene. Det dukker opp nye utesteder, barer og spisesteder i Oslo nesten ukentlig. Etter hvert som Norge har blitt et mer flerkulturelt land, og nordmenn reiser til stadig fjernere strøk, har tilbudet av eksotiske spisesteder i Oslo nærmest eksplodert. Men vi har også innsett – i økende grad – at kortreist mat kan by på spennende, kulinariske opplevelser. Vi skal ta en titt på hva som finnes av ulike restaurantkonsepter i byen, og hvordan restaurantlivet har endret seg i hovedstaden gjennom 1900- og 2000-tallet.

Våre spisesteder:  Bygdøy Allé 3

På Bygdøy allé 3 får du gode retter inspirert av det nordiske kjøkken med en internasjonal vri.

Restaurantlivet i Oslo i endring

På slutten av 1800-tallet var det å gå ut og spise forbeholdt borgerskapet. Det var langt fra noe folk flest kunne unne seg. Bohemen og mange av våre store kunstnere frekventerte stilfulle steder der de kunne innta et godt måltid og en flaske vin. I mellomkrigstiden hadde jazzen sin storhetstid, og det ble vanligere å gå ut for å more seg og kanskje ta seg råd til en middag innimellom. Fram til 1960-tallet var utelivet fortsatt dominert av skjenkestuer, konditorier og hotellrestauranter, men ikke så mange spisesteder. Dersom man skulle innta en bedre middag på et spisested i Oslo, måtte man oppsøke en «fin» hotellrestaurant med hvite duker og høytidelige kelnere, noe man gjorde kun i forbindelse med spesielle anledninger. 

I etterkrigstiden fikk Norge en økonomisk oppsving, noe som førte til bedre råd blant nordmenn flest. Utover 1960-tallet var det derfor stadig flere som kunne ta seg råd til en øl eller matbit på restaurant. Mange av spisestedene i Oslo den gang var danserestauranter der orkestre spilte til dans, slik at man kunne nyte en helaften på samme sted. Samtidig kom det franske kjøkkenet inn i restaurantlivet og tilførte byen noe eksotisk. Her kunne man få servert både froskelår og snegler, i tillegg til biff med bearnaise – en rett nordmenn trykket til sitt bryst med én gang. Allerede i 1963 åpnet en kineser ved navn Chen Te Hu det første spisestedet i Oslo som serverte kinesisk mat. Vi hadde fått vår første kinarestaurant. Og her var det ikke snakk om hverken hvite duker eller stive kelnere – ikke engang kniv og gaffel fikk man å spise med! Norge var i ferd med å bli internasjonalt.

Pizzaen kommer til Norge

På slutten av 1960-tallet begynte nordmenn å reise til sydlige strøk der de ble kjent med andre kulturer og matvaner. Pizzaen var allerede lansert i Norge, men det var ikke før på 70- og 80-tallet at den for alvor fikk en plass i våre hverdagsliv her på berget. Dette var en trend vi tok til oss fra USA, der de hadde utviklet sin egen måte å tilberede den ellers så flate, italienske pizzaen på; med tykk bunn i panne. Nordmenn elsket den norske varianten med norsk ost og kjøttdeig, og side om side med kinarestaurantene dukket nye pizzakjeder opp rundt om i landet og ble veldig populære spisesteder. I Oslo skjedde det store forandringer i restaurantlivet utover på 1990- og 2000-tallet. Pizzaen skulle få konkurranse, men var stadig populær – bare nå i en langt mer autentisk utgave. 

De for oss nye, men originale, italienske pizzaene med flat bunn og mozzarella på toppen ble raskt en suksess på de italienske spisestedene i Oslo. Nå kunne vi oppleve et snev av Italia midt i vår egen hovedstad. I dag finner man fantastiske pizzarestauranter både i sentrum og i mange av de mer sentrale bydelene, som Grünerløkka, Majorstua og Frogner. Med oppgraderingen av Torggata de siste årene huser dette strøket nå noen av byens aller beste pizzarestauranter, og er blitt som et norsk «Little Italy».

Nye reisemål og kontinentale vaner

Etter hvert som hovedstaden vokste utover 1990-tallet og ble et mer flerkulturelt samfunn, skjedde det endringer på restaurantfronten. Vi ble introdusert for en annerledes matkultur, og antallet eksotiske spisesteder i Oslo økte. Indiske restauranter ble raskt populære. Her kunne man friste med spennende smaker og sterke krydder, noe vi snart vennet oss til. I dag er indisk mat blitt en stor hit også i norske hjem, og vil man ut og spise noe godt er indisk som regel en sikker vinner blant de fleste. Du finner indiske restauranter på alle kanter av byen, både i tidligere arbeiderstrøk og på Aker Brygge. 

En annen grunn til at det dukket opp mange spennende spisesteder i Oslo på slutten av 90-tallet, er at nordmenn fikk bedre økonomi og begynte å reise lenger og lenger ut i verden. Nå holdt det ikke lenger med en Sydentur til Middelhavet. Asia ble for alvor satt på kartet, og vi ble snart fascinert av den asiatiske kulturen og kjøkkenet. På asiatiske spisesteder i Oslo kunne vi friske opp spisepinne-teknikken når vi fikk servert deilige vårruller, nudler og sushi. Men også de generelle utelivsvanene endret seg i denne tiden. Vi begynte å gå ut oftere midt i uka for å ta oss et glass, slik som på kontinentet, og vi ble etter hvert kresne i forhold til hvilken vin vi ville drikke. Kokekaffen ble erstattet med kaffe latte, og trendy kaffebarer dukket opp. I dag kan Oslo skilte med noen av verdens kuleste kaffebarer!

Kortreist mat

Når alle våre primærbehov er dekket og økonomien er god, endrer verdiene seg. Vi blir opptatt av kvalitet og hvor maten vår kommer fra. Økologisk landbruk og norsk, kortreist mat har blitt en viktig verdi for Oslos innbyggere, også når de leter etter gode spisesteder i Oslo.

Norske kokker begynte å hevde seg i store, internasjonale kokkekonkurranser allerede på 1990-tallet, og kokkekunst ble et tema på alles lepper. Matprogrammer strømmet mot oss på TV-skjermene, og Eivind Hellstrøm og Arne Brimi var som konger å regne med sine unike kunnskaper og konsepter. Om de norske, tradisjonelle rettene var aldri så mye inspirert av fransk kjøkken, ble de fremstilt av norske råvarer og presentert på en måte vi tidligere aldri hadde sett. Tradisjonsrik mat på en ny og spennende måte ble nå et hyppig innslag på flere elegante spisesteder i Oslo. Det norske kjøkken hadde fått troen på seg selv. 

Tradisjonelt spisested eller trendy restaurant?

Hvis man vil finne et rimelig spisested i Oslo der man kan ta seg en matbit etter jobb, byr ikke det på store problemer. Problemet er snarere at det er så mange steder å velge mellom. Konkurransen er stor. Hvilke preferanser man har når det gjelder mat, spiller inn, og det gjør også smaken og hvor vi føler oss vel. Noen trives i en hjemmekoselig, lun atmosfære, mens andre trives i mer moderne, stilfulle lokaler. Men det finnes spisesteder i Oslo som tilbyr begge deler! Midt på Frogner kan man senke skuldrene på Bygdøy Allé 3 i en behagelig atmosfære. På hverdager serverer restauranten smaksrike og gode middagsretter til en fornuftig pris, og på lørdager kan du nyte lørdagsbrunsjen eller Afternoon Tea fra kl. 12.00.

Afterdrinks og nattklubb

Etter middagen er veien til nærmeste cocktailbar kort; bydelsbaren F6 er kjent for en variert drinkmeny og god stemning i et intim og hyggelig lokale. Skulle det rykke i dansefoten kan dere gå på andre siden av Solli Plass til IVY – en nattklubb av internasjonalt kaliber.

Vil du reservere bord?

Kontakt oss hvis du vil reservere bord eller har noen spørsmål om spisestedet vårt.

Nyt enkle, smaksrike matretter med spennende kombinasjoner på Bygdøy allé 3.

Bygdøy allé 3 har egne selskapslokaler og chambre séparée som kan reserveres til firmafest og private feiringer. I tillegg har byOSLO små og store lokaler til leie i Oslo sentrum som passer til alle anledninger. Ta gjerne kontakt hvis du har noen spørsmål rundt dette.

Selskapslokaler til leie i Oslo